SUPclub

22 juni 2025 - El Arenal, Spanje

7 juni. Zodra ik wakker ben maak ik het schip klaar voor vertrek. Om 7 uur ben ik onder zeil. Het eerste stukje onder de kust gaat het rustig aan, maar dat had ik verwacht. Zodra ik boven Ibiza kom begint er een wind van 3 Bft. te waaien. Nu nog scherp aan de wind maar later zal hij ruimen. En dat gebeurt. De code D kan worden gehesen en de snelheid loopt op naar een knoop of 8. De wind is erg onregelmatig en houd me flink bezig met het trimmen van de zeilen. In de namiddag neemt de wind langzaam maar zeker af en ik weet er nog net een knoop of 3 uit te persen. Anderhalve mijl voor mijn ankerplek hield de wind het voor gezien. Toch fijn dat het gelukt is om het grootse deel zeilend te doen. De ankerplaats is druk, overal dagjesmensen en drie grote catamarans met ieder wel 50 man erop. Ik weet een plekje te vinden zonder zeegras. ‘Beautje’ van Hilda en Lajla ligt hier ook. Ze komen me, in hun dinghy, begroeten.

8 juni. Om 04.50 schrik ik wakker van een geluid als of er iemand over dek loopt. Ik sprint naar buiten maar daar is niemand en het geluid is ook niet meer te horen. Het is te vroeg om op te staan dus ik kruip weer in bed. Na het ontbijt ga ik met de dinghy naar het strandje om boodschappen te doen.

El Arenal 02

Als ik met de volle rugtas bij de dinghy terug kom bekruipt me een onbestemd gevoel. Wat is er aan de hand? Terug bij de boot merk ik dat het anker is gaan krabben en ik lig nu aan de rand van het beschermde zeegras! Het lijkt er op dat ik op een plek geankerd heb waar de laag zand op de rotsbodem te dun is om het anker goed te houden. De wind is zowel vannacht als tijdens het boodschappen doen gedraaid. Ik ga anker op en zoek een nieuwe plek.

Ik zwem naar Beautje. De stormvogel is inmiddels ook op de ankerplek gearriveerd en ook Jolanda en Flip komen zwemmend naar Beautje. Jolanda heeft vlak bij hun anker een snorkel en duikbril op de bodem zien liggen. Dat is een leuke oefening voor mijn ROV (onderwaterdrone). Ik kies ervoor om de drone vanaf de Stormvogel te lanceren. Het zou best vanaf mijn eigen schip kunnen, maar het risico dat een van de vele watertoeristen over de kabel vaart is te groot. Niet veel later ligt de duikbril en snorkel aan boord van de Stormvogel. Helaas geen bewijs, ik ben de camera vergeten aan te zetten. Stom. Diner is vandaag bij mij aan boord.

nog meer

9 juni. Hilda en Lajla krijgen voor een paar dagen een vriend aan boord. Ze hebben een auto gehuurd  om hen van het vliegveld op te halen. Een nieuw onderdeel voor hun grootzeil rolsysteem moet ingekort worden en er is een bedrijf in Palma die dat voor hen kan doen. In Palma zit ook een mastervoltservicepunt. Ik ga mee met de defecte inverter. Bij het servicepunt nemen ze contact op met Mastervolt Spanje. Zij willen het op de standaard methode afhandelen. Dat betekent eerst de defecte opsturen ter controle en daarna deze eventueel onder garantie te vervangen. Er blijkt geen vervangend unit in Spanje te zijn. Al met al gaat het minstens drie à vier weken duren. Dat is veel te lang en te onzeker voor mij. Ik bel met Joosten Watersport en zij kunnen een vervangende inverter naar het servicepunt sturen. Ik laat de defecte inverter daar achter. In de middag gaan Hilda, Lajla, Flip en Jolanda naar de Decatlon. Jolanda koopt onder andere een supboard. Flip, Duitser van oorsprong, heeft trek in curryworst en nodigt ons uit. Het wordt een Holland-Duitsland avond met frikandel speciaal, kaassoufflé, patatje oorlog en curryworst met friet. Het supboard blijft nog even in de auto liggen. Dat komt morgen wel.

10 juni. Flip komt langs met vragen over hun koelkast, Het apparaat is 30 jaar oud en is duidelijk aan vervanging toe. We gaan koffiedrinken aan het strand waar Jolanda in tussen haar nieuwe sup oppompt.

maidentrip  Jolanda 2

Flip en ik varen terug naar de boten en Jolanda maakt haar maidentrip met haar nieuwe supboard. De middag staat in het teken van het in-mast rolsysteem van Beautje. Het nieuwe onderdeel is lastig te plaatsen. Er is haast geen ruimte om met gereedschap te werken. Hulp van een gynaecoloog zou welkom zijn. Net voor het diner zitten de onderdelen op hun plaats en kan het grootzeil weer gehesen en in de mast gerold worden.

De volgende dagen volgt de ene spontane actie de ander op. De enige constante is dat Jolanda en ik om half negen gaan suppen. Beautje vertrekt voor twee nachten om met hun gast te gaan zeilen. Ik nodig Jolanda en Flip uit om bij mij te komen eten. Donderdag heeft Flip, weg van de drukte van de boulevard, een restaurant gevonden waar hij Paella wil eten en ik mag mee. Tegenover het restaurant is een garage. De monteur peilt wel 5 keer het oliepeil van een auto en komt telkens mopperend het terras oplopen waar ook nog een paar andere gasten zitten die elkaar kennen. We zitten midden in een real life soap. Geen idee waar het om ging maar we genieten van de typetjes.

Vrijdagmiddag komt Beautje weer terug op de ankerplaats. Morgen gaat hun vriend weer huiswaarts en ze gaan gedrieën uiteten als afsluiting. Jolanda en Flip eten een paprikaschotel bij mij aan boord.

El Arenal 08

De volgende morgen gaan Jolanda en ik langs Beautje. Zal Hilda mee gaan suppen? Gisteren wist ze het nog niet zeker. Ja hoor, ze gaat mee. Terug aan boord wordt er een whatsapp groep ‘SUPclub’ aangemaakt. Als ik tegen een uur of vier thee wil zetten zit mijn kuip ineens vol met vier zwemmers. Iemand stelt voor om naar een strandje te gaan om wat te drinken. We speken af om over een uurtje te gaan. De SUPclup op de planken en Lajla gaat met Flip in de dinghy.

SUPclub uitje 03

Na een paar biertjes heeft Flip weer trek in curryworst en we besluiten nog een keer voor een Holland-Duitsland avond te gaan. Niemand is er op gekleed en ik heb zelfs geen schoeisel mee. Ik hoop dat de straat niet te heet is. Het mag de pret niet drukken en we suppen van het strandje, om de jachthaven heen, naar het grote strand bij de boulevard.

SUPclub uitje 04

De supboards op het strand laten liggen is vragen om problemen dus binden we ze vast op de Dinghy. Tegen zonondergang gaan we terug naar de schepen.

SUPclub uitje 06

Om half negen de volgende morgen peddelen we weer met de SUPclub een rondje. José en Edwin van de ‘Surf Song’, vrienden van Beautje zijn aangekomen en we gaan even langs om ze te begroeten. Door alle spontane acties de afgelopen dagen, heeft iedereen wel iets in de koelkast wat op moet. Vandaag is het restjes dag aan boord van Beautje.

16 Juni is er te veel wind voor de SUPclub, Jolanda en Hilda proberen het even maar zijn snel weer terug.

El Arenal 09

Jolanda en Flip hebben met een gast afgesproken in een andere haven en vertrekken vandaag met de Stormvogel.  Ik heb mijn naaimachine uitgegraven en doe een aantal naai klusjes.  Beautje heeft problemen met hun buitenboordmotor en vragen mij om raad. Ze hebben oude brandstof gebruikt en het hele brandstofsysteem is vervuild. Na getrakteerd te zijn op een diner met kipsaté, neem ik de brandstofpomp en carburateur mee om schoon te maken. Het komt goed uit dat het ultrasoon trilbad naast de naaimachine staat opgeborgen.

17 Juni. De SUPclub maakt weer een rondje maar dit keer zonder de oprichter Jolanda. Nadat de buitenboordmotor weer als een zonnetje loopt krijg ik een uitnodiging van Jolanda. Vreemd.

tegenvaller 01

Er blijkt een naamgenoot bij hen in de baai te liggen. Een tegenvaller, ze hadden me graag weer gezien. Hun opstapper heeft het in een tekening verwerkt.

tegenvaller 02

Ik heb trek in pannenkoeken en nodig Hilda en Lajla uit bij mij aan boord.

18 Juni. José van de surfsong is vandaag jarig. We gaan gezamenlijk boodschappen doen. Ik heb ook nog een verjaardag te vieren. Ik stel voor dat we samen Beautje uitnodigen om ook mijn uitgestelde verjaardag te vieren in een Sushi restaurant.

19 Om half negen peddel ik naar Beautje voor de voorlopig laatste keer SUPclub. Rond de middag komen Hilda, Lajla, José en Edwin met de dinghy langs om gedag te zeggen. Zij vertrekken naar het noorden van Mallorca en gaan, zodra de wind het toe laat, richting Menorca. Ik moet wachten op mijn inverter die volgens de laatste gegevens komende maandag arriveert. Ik zal ze, net als de stormvogel, vast weer tegen komen. Waar en wanneer? De tijd zal het leren, ik ga ze missen.

1. Anjo:
    22 juni 2025
    Zo te lezen heb je t naar je zin!
    Veel plezier verder.
    AZo te lezen heb je t naar je zin!
    Veel plezier verder.
    A
  2. Loes:
    Ha Petra
    Het zo leuk om te lezen dat je ondanks dat je alleen op je schip zit, zoveel ontmoetingen hebt en nieuwe kontakten legt met steeds weer andere mensen!! Hartstikke leuk😁👍
    Allemaal leuke dingen en natuurlijk druk met zeilen ,navigeren enzo. Succes met de converteren en we blijven je volgen. 😉
    Lieve groetjes Loes en Robert 🙋🏻‍♀️🙋
  3. Loes:
    22 juni 2025
    Ik bedoel natuurlijk converter ( dat krijg je met AI🤣)
  4. Robert:
    22 juni 2025
    Hoi Petra, zo te lezen geniet je volop met van alles en nog wat. Regelmatig bijspringen voor technisch advies of andere dingen. Zodra de inverter (zoals Loes bedoelt) er is, heb je weer een klusje. We zien elkaar hopelijk snel. Groetjes Robert
  5. Rik.:
    14 juli 2025
    Wauw, wat ben jij bruin geworden! Geniet lekker verder! Groetjes vanuit midden Frankrijk. We bezochten Ploumanac en Lorient in Bretagne. Bij Perros Guirec dook ik 55 jaar geleden tijdens een vakantie. We zijn nu maar even in het water geweest, zonder duiken. Koud.